.

.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Ο ΝΕΟΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID 2019 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΗΘΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ


1.   Ο νέος αυτός ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο;
Ο ιός ανήκει στους αναπνευστικούς κορονοϊούς και μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, τη στενή επαφή ή το βήχα.
2.    Πόσο επικίνδυνος είναι;
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο ιός προκαλεί ήπια ασθένεια. Πυρετός, βήχας, θωρακικό άλγος, δύσπνοια είναι κύρια συμπτώματα. Ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, οργανική ανεπάρκεια. Σε μια πιο πρόσφατη μελέτη που θεωρείται η μεγαλύτερη σε περιπτώσεις COVID-19 έως σήμερα,
δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA στις 24/02/2020 και περιέλαβε 72 314 περιπτώσεις ασθενών (Κινεζικό κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, Zunyou Wu και συν.) σοβαρές επιπλοκές παρουσίασε το 14% ενώ το 2,3% κατέληξε.  Οι θανατηφόρες επιπλοκές ήταν συχνότερες στους άντρες 2.8% έναντι 1.7% στις γυναίκες. Κανείς θάνατος δεν σημειώθηκε σε παιδιά κάτω από 9 ετών, γεγονός που υποδηλώνει μια φυσική ανθεκτικότητα των παιδιών έναντι του ιού. Ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ανάπτυξη σοβαρών επιπλοκών ήταν οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, με διαβήτη, οι πάσχοντες από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, οι πάσχοντες από υπέρταση, οι καρκινοπαθείς και οι ηλικιωμένοι.
Στην Ν. Κορέα το ποσοστό των ασθενών που κατέληξε σε επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν με βάση τις επίσημες αναφορές 0.75%. Στην Ιταλία το ποσοστό των ασθενών που απεβίωσε ήταν 2,6%. Tα ποσοστά των θανάτων αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω λόγω της αύξησης της ηλιοφάνειας και της ηλιακής ακτινοβόλησης της ατμόσφαιρας, συνθήκες υπό τις οποίες οι τυπικοί αναπνευστικοί κορωνοιοί δύσκολα επιβιώνουν απρόσκοπτα.
Παρά ταύτα  ο COVID-19 έχει προκαλέσει  περισσότερους θανάτους σε απόλυτο αριθμό συγκριτικά με τους κορωνοιούς SARS και MERS. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή ικανότητα μετάδοσης που έχει ο ιός: Υπάρχουν  ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από άτομα που είναι ελαφρώς άρρωστα ή ακόμα και προσυμπτωματικά.  Έτσι η υγιής εγρήγορση είναι επιβεβλημένη.
3.   Ποια μέτρα προφύλαξης πρέπει να πάρω;
Απόφυγε  όλα τα μη αναγκαία ταξίδια σε περιοχές που έχουν εκδηλωθεί κρούσματα και υπάρχει αυξανόμενη επέλαση του ιού. Να ενημερώνεστε καθημερινά για την εξέλιξη της επιδημίας στους ταξιδιωτικούς προορισμούς σας.
Απόφυγε την επαφή με αρρώστους από εμπύρετα σύνδρομα και χώρους με συνωστισμό.
Να πλένεις  συχνά και με επιμέλεια τα χέρια. Κατά την διάρκεια της πλύσης χρησιμοποίησε καλό αντισηπτικό σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών, χωρίς να παραμελείς την ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων, πλύνε καλά τα χέρια παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελείς τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί τριάντα δευτερόλεπτα, ξέπλυνε με άφθονο νερό στέγνωσε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα air dry.
Συνιστάται αποφυγή αγγίγματος της μύτης, του στόματος και των ματιών.
Φρόντισε το αμυντικό σου σύστημα να ευρίσκεται σε άριστη κατάσταση με καλή διατροφή αποχή από το κάπνισμα σωστή ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων αποφυγή καθιστικής ζωής.
4.   Πότε πρέπει να ελεγχθώ για COVID-19;

Εάν έχεις οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος με  βήχα, δύσπνοια, πυρετό και

εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων έχετε έλθει σε επαφή με γνωστό κρούσμα της νόσου ή έχετε ταξιδέψει  σε περιοχή με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού. Οι περιοχές αυτές καθημερινώς στο https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/index.html
5.   Πόσο κινδυνεύω να νοσήσω κατά την θεία λειτουργία; Κινδυνεύω κατά την θεία μετάληψη;
Εάν μέλος των παραβρισκόμενων έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, είσαι άνω των 65 ετών, έχεις χρόνια νοσήματα και προσβληθείς από τον ιό έχεις 15% πιθανότητα να πεθάνεις. Το εάν θα είσαι στο 85% που θα γίνει καλά ή στο 15% που θα καλέσει ο Θεός κοντά του, είναι «άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου» και αυτό το ξέρει μόνο ο Θεός. Εάν είσαι νέος και υγιής, πιθανότατα να πάθεις μια απλή ίωση από τις πολλές ιώσεις που κυκλοφορούν ή να μην αρρωστήσεις καθόλου. Όσον αφορά το τελευταίο ερώτημα για την θεία μετάληψη, με βάση τα δεδομένα από τα φυσικά χαρακτηριστικά του ιού ναι κινδυνεύεις να νοσήσεις. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η μικρή ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης στην θεία μετάληψη σε συνδυασμό με την χρήση χρυσού στα σκεύη είναι αρκετά για την παροχή αντισηψίας. Δυστυχώς δεν έχουν γίνει επαρκείς μελέτες που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό αυτό.
6.   Η επιστήμη τι λέει; Αυτοί που πιστεύουν πραγματικά σώζονται από τον Χριστό; Πάντως εγώ είμαι σίγουρος ότι θα σωθώ γιατί με προστατεύει η Παναγία. Κινδυνεύω εάν προσβληθώ να μεταφέρω τον ιό στον άθεο γιο μου;
Από τα μέχρι τώρα παγκόσμια δεδομένα δεν φαίνεται να έχουμε διαφορές στα ποσοστά θνησιμότητας ανάλογα με τις θρησκευτικές αντιλήψεις των πολιτών. Ο βαθμός της πίστης ωστόσο δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος κατά την επιστημονική έρευνα. Για τη μετά θάνατον εν Χριστώ ζωή, η επιστήμη δεν μπορεί να την προσπελάσει  με μελέτες.
Όσον αφορά τέλος την τελευταία ερώτηση, εάν προσβληθείς μπορείς να μεταφέρεις τον ιό σε άλλα άτομα του οικογενειακού και επαγγελματικού περιβάλλοντος.
7.   Θέλω να πηγαίνω στην θεία λειτουργία και να μεταλαμβάνω ανεξάρτητα από το τι λένε οι ιατροί για τους κινδύνους γιατί για εμένα αποτελούν υπέρτατες πνευματικές εμπειρίες. Πώς θα περιορίσω τον κίνδυνο;
Α. Αύξησε τις αποστάσεις σου. Αυξανόμενη μετάδοση έχει ο ιός όταν η απόστασή σου από το προσβεβλημένο άνθρωπο είναι έως δύο μέτρα σε κλειστό χώρο.
 Β. Χρησιμοποίησε προστατευτική μάσκα μιας χρήσης που θα αγοράσεις από φαρμακείο. Τα χέρια πρέπει να πλένονται σωστά και με επιμέλεια πριν την τοποθέτηση της μάσκας, πριν και μετά την αφαίρεσή της τουλάχιστον επί 25 δευτερόλεπτα χωρίς να παραλείπονται οι καρποί, οι περιοχές κάτω από νύχια και οι πτυχές των δακτύλων. Κάλυψε το στόμα και τη μύτη με τη μάσκα και βεβαιώσου ότι δεν υπάρχουν κενά μεταξύ του προσώπου σας και της μάσκας. Εάν η μάσκα φέρει μεταλλικό έλασμα για τη μύτη πρέπει να το τοποθετείς σωστά στην ράχη της μύτης. Απόφυγε να αγγίζεις τη μάσκα κατά τη χρήση της. Εάν το κάνεις, καθάρισε τα χέρια σου με σαπούνι και νερό και σε περίπτωση που δεν έχεις πρόσβαση στο σαπούνι, με αλκοολούχο διάλυμα 70%. Αντικατάστησε τη μάσκα με μια νέα όταν είναι υγρή και μην επαναχρησιμοποιείς μάσκες μίας χρήσης. Πέταξε τη μάσκα όταν επιστρέψεις στο σπίτι.    Για να αφαιρέσεις τη μάσκα αφαιρέστε την από πίσω τραβώντας τα κορδόνια χωρίς να αγγίξεις το μπροστινό μέρος της μάσκας. Καθάρισε άμεσα τα χέρια με σαπούνι και νερό  μετά την απόρριψη της μάσκας και σε περίπτωση που δεν έχεις πρόσβαση σε σαπούνι, με αλκοολούχο διάλυμα 70%. Άλλαξε άμεσα ρούχα μετά την επιστροφή σου στο σπίτι και κάνε μπάνιο.
Γ.  Εάν έχεις πυρετό βήχα ή μπούκωμα μείνε σπίτι σου και παρακολούθησε την λειτουργία από το σπίτι. Ανάβαλε την θεία μετάληψη κατόπιν συνεννοήσεως με τον πνευματικό σου. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεις τους συνανθρώπους σου.

Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη


Ιατρός Ειδική Παθολόγος


Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά



24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770




E mail: amoschovaki@yahoo.gr


Οι ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για ειδικά θέματα Παθολογίας και ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.