.

.

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για το νέο κορονοϊό κάνετε click εδώ https://novelswineinfluenza.blogspot.com/

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που έχουν εισαχθεί στο ιατρείο για την αποτελεσματική προφύλαξη έναντι covid γρίπης και λοιπών αναπνευστικών λοιμώξεων με την έναρξη της πανδημίας covid 19 μπορείτε να κάνετε click εδώ https://drive.google.com/file/d/1U17FGdw8nj4B4VMMZTiy2W5cbbW8kOnL/view?usp=sharing

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Κορονοϊός: Ποια συμπτώματα υποδεικνύουν σοβαρή νόσο. Ομάδες υψηλού κινδύνου

 Παρά τις προσπάθειες να τον αποφύγετε, αρρωστήσατε από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 και φοβάστε  μήπως διασωληνωθείτε ή κάνετε εισαγωγή στο νοσοκομείο. Βήχετε, κάνετε πυρετό , έχετε διάρροια, έχετε θετικό test για κορονοϊό, αλλά κυρίως πάσχετε από έντονο φόβο θανάτου, ο οποίος δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε, να χαλαρώσετε, να σκεφτείτε με νηφαλιότητα. Ως αποτέλεσμα κινδυνεύει να εξασθενήσει σοβαρά το καταπονημένο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η απομόνωση που επιβάλλει η ασθένεια αποτελεί επιπρόσθετη  δοκιμασία για το νευρικό σας σύστημα και νομίζετε ότι δεν θα συνέλθετε ποτέ. Καταρχάς ηρεμήστε.

 Πάνω από το 99% των ασθενών από κορονοϊό δεν διασωληνώνεται και δεν πεθαίνει από κορονοϊό. Στις τυπικές μη επιπλεγμένες περιπτώσεις η νόσος διαρκεί μία δύο εβδομάδες με σταδιακή σταθερή βελτίωση των συμπτωμάτων μετά την πέμπτη ημέρα. Tα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν 2 ημέρες έως 2 εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό  περιλαμβάνουν

 

Πυρετό ή ρίγη

Βήχα

Δυσκολία στην αναπνοή

Κούραση

Πόνους στους μυς ή στο σώμα

Πονοκέφαλο

Απώλεια γεύσης ή οσμής

Πονόλαιμο

Συμφόρηση ή καταρροή

Ναυτία ή έμετο

Διάρροια

 

Παραγωγή πτυέλων

Πονοκέφαλο

  Παρά το γεγονός ότι η κλινική κρίση του ιατρού δεν μπορεί να αντικατασταθεί και πρέπει να είστε σε ιατρική παρακολούθηση κατά την διάρκεια της ασθένειας, ορισμένα σημεία που μπορείτε να εντοπίσετε και μόνος-η σας, θα σας υποδείξουν εάν η προσφυγή στον θεράποντα πρέπει να γίνει άμεσα λόγω κινδύνου δυσμενέστερης έκβασης της νόσου. Τα σημεία αυτά είναι:

1.     Η δύσπνοια

Στην αυστηρή ιατρική ορολογία, ο όρος χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει την δυσχέρεια αναπνοής, που προέρχεται από μια βαθύτερη αδυναμία του σώματος να επιτελέσει σωστά την λειτουργία της αναπνοής και όχι από παράγοντες που προκαλούν απλή απόφραξη της επιφάνειας της ανώτερης αναπνευστικής οδού (π.χ. μπούκωμα). Η δύσπνοια χαρακτηρίζεται από δυσάρεστο συναίσθημα αναπνοής, δύσκολη αναπνοή, κοπιαστική αναπνοή ή αίσθημα ασφυξίας και είναι σημείο σοβαρής εκδήλωσης της νόσου.

2.     Ο χαμηλός κορεσμός οξυγόνου

Το οξύμετρο είναι μια μικρή ιατρική συσκευή, η οποία μετράει τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα καθώς και τη συχνότητα των σφυγμών. Εφόσον διαθέτετε οξύμετρο στο σπίτι και ο κορεσμός σας ξαφνικά κατά την διάρκεια της λοίμωξής σας από τον κορονοϊό μειωθεί σταθερά  σε τιμές κάτω του 95% , επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας.

3.     Ο υψηλός πυρετός που δεν ανταποκρίνεται σε αντιπυρετικά. Ο πυρετός, είναι συστατικό στοιχείο ενός αμυντικού συστήματος, το οποίο αμύνεται με επάρκεια. Κατά την διάρκεια μιας λοίμωξης εκλύονται πυρετογόνα, με άμεσο αποτέλεσμα την εκκίνηση της διαδικασίας ρύθμισης της κεντρικής θερμοκρασίας σε υψηλότερα επίπεδα από τον υποθάλαμο. Στην παθογένεση του πυρετού στα λοιμώδη νοσήματα, σημαντικό ρόλο έχουν μικρές πρωτεΐνες, που ονομάζονται κυτοκίνες. Οι κυτοκίνες όπως είναι οι ιντερλευκίνες, η ιντερφερόνη α και ο παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF) ρυθμίζουν ανοσιακές και αιμοποιητικές διεργασίες και εκλύονται κατά την διάρκεια φλεγμονών. Ωστόσο παρά τη σοβαρότητα μιας λοίμωξης ο καλοήθης πυρετός εμφανίζει ακόμη και μικρού βαθμού ύφεση όταν ο ασθενής λαμβάνει αντιπυρετικά. Το αντίθετο πρέπει να κινητοποιήσει τον πάσχοντα.

4.     Η υποτροπή των συμπτωμάτων που ευρίσκονται σε ύφεση ή τα παρατεταμένα συμπτώματα. Εάν υποτροπιάσετε ενώ έχετε εισέλθει στην φάση της ύφεσης ή έχετε παρατεινόμενα συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον θεράποντα.

5.     Ο επίμονος πόνος στο στήθος ή η πίεση στον θώρακα ή στήθος.

6.     Το μπλε χρώμα δέρματος ή χειλέων.

7.     Η λιποθυμία.

Τι πρέπει να γνωρίζετε επιπροσθέτως:

·      Τα ηλικιωμένα άτομα έχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής προσβολής. Στις «υγιείς» ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν  επίσης οι χρόνιοι καπνιστές (άνω της δεκαετίας) οι έγκυες και οι παχύσαρκοι.

·      Συνήθη νοσήματα υψηλού κινδύνου είναι οι σοβαρές καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι χρόνιες πνευμονικές παθήσεις (π.χ. ΧΑΠ), ο διαβήτης, η χρόνια νεφρική νόσος, η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, το άσθμα, η ηπατική νόσος, νευρολογικά νοσήματα (π.χ. άνοια), το aids.

Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη

 Ιατρός Ειδική Παθολόγος Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

 

Τηλ. γραμματείας για ραντεβού: 2106252770 και 6945575287

 

 Οι ιστοσελίδες και ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.